torsdag 19 februari 2015

Bild

Bild workshop med Mats Andersson.

Bild, färg, form och kreativitet ligger mig varmt om hjärtat, så workshopen i bild såg jag framemot med glädje. Vår lärare Mats introducerade workshopen genom att berätta om olika begrepp som abstrakt som innebär att man inte ser vad bilden föreställer, en konkret bild ser man vad bilden föreställer,och är bilden dynamisk betyder det att vi får känslan av att den är rörlig, till exempel i en sportbild kan vi uppleva att någon springer fast det är en stillbild. En optisk medelpunkt är den punkt våra blickar dras till i till exempel en tv-bild.På bilden nedanför till vänster är det en nyhetsläsare på tv och till vänster om honom är det en ruta med olika bilder som kommer upp under nyhetssändningen, den rutan är en optisk medelpunkt.


Mats hade också tagit fram massor med olika färger, medium, olika papper och salt och kakao som han dukat upp till oss så att vi studenter  skulle få möjlighet att prova olika underlag, färger och medium hur de fungerar ihop. Nedan på bilden ses en del av det underbara och inspirerande bordet.


Som sagt så älskar jag färg och form, så att få prova på andra färger, material och papper än jag gjort tidigare var jätteroligt och inspirerande. Jag hade kunnat stå där hela dagen och njuta av detta. Tyvärr fanns inte tid att prova på allting, men en del godbitar hann jag med, resultatet ses på bilden nedan. Att arbeta med detta i förskolan är ett bra och roligt sätt och det kan anpassas efter barnens ålder och det finns inget som är rätt eller fel, det blir bra ändå.Barnen lär känna olika material och hur de fungerar med varandra, färglära, hur olika färger reagerar på olika papper och vad som kan hända med färgen om de tillsätter bikarbonat, kakao med mera. Det här ger barnen också mersmak tror jag så att de vill undersöka med andra färger, ingredienser och material än vad som introducerades här. Mycket spännande, intressant och lärorikt är det!



Vi fick också välja en bild/tavla som vi skulle sätta ett tjockare papper på med en liten ruta på 3x3 centimeter. Vi skulle välja en yta med olika färger på. Jag valde en bild med ett fat med gröna och röda tomater på som stod på en grön, vitrutig duk. På bilden nedan har jag lagt pappret med den utskurna rutan på motivet jag valt.



När vi gjort det skulle vi återskapa den lilla bilden på 3x3 cm till en större yta på ca 15x15 cm, vi använde oss av olika material till det, sen kopierade Mats bilden i nio exemplar som klipptes i ca 15x15 cm bitar. Vi fick testa att lägga bilderna i olika mönster och att skapa bilden med textila material. Mycket roligt att göra en och samma sak i olika steg och i olika material.


Här ser vi min tavla med textil(ovan) och med olika pappersmaterial på den undre tavlan.

Här ser vi tavlan med de kopierade bilderna i olika mönsterkonstellationer.
Det här är något alla barn kan prova på i förskolan, barnen kan använda andra material än papper och tyg till exempel plast, metall eller vad som finns tillgängligt på förskolan. Jag tycker det är bra och rolig aktivitet då det inte finns några direkta gränser i skapandet, att göra som man känner och gå på sin känsla tycker jag är väldigt inspirerande. Jag gillar det abstrakta, det kan sluta hur som helst, men blir bra ändå. Bra att inte veta innan hur resultatet ska bli, för jag tror man blir mindre begränsad då och kanske inte har så höga förväntningar på slutresultatet. Bara skapa loss är en härlig känsla tycker jag.

Andra tillfället i bildsalen

Jag tycker att bildsalen är det mest inspirerande och roligaste salen i skolan, som sagt tidigare: kreativitet med färg, form och olika material  ligger mig varmt om hjärtat.
Så när vi studenter kom till bildsalen var jag mycket förväntansfull, vad skulle vi mötas av idag, jag blev jätte glad när jag  möttes av av ett fullspäckat bord med massor med godsaker som vi fick tillgång till under dagen plus allt annat som fanns runtomkring oss i bildsalen och det är inte lite det.
Jag och ett par andra studenter startade dagen med att prova på att göra eget papper av papier-maché. Vi gjorde vår egen pappersmassa som sen blev till papper som vi färglade med olika typer av färger och glitter. Processen hur pappersmassan gick till kan ses på bilderna nedan. Vi skapade också olika föremål i papier-maché.

Vänstra bilden är mitt egengjorda papper och den högra är hjärtan och en döskalle i papier-maché.

Här är processen hur massan till pappret skapas. På första bilden har vi klippt ner pappersbitar från tidningar i vatten med tapetklister i. Sen vispar vi för att blanda ihop allting till en massa. På sista bilden läggs det i en ram med tunt nät för att kunna fånga upp massan. Som sen får ligga och torka tills det är klart att användas.

Det här en aktivitet som passar de stora barnen i förskolan, intressant och lärorikt att få vara med hela processen från början till slut för att se hur papper skapas. Viktigt att ha små grupper när detta ska göras, så man som pedagog kan ha fullständig uppsikt då det används saxar och en mixerstav som har vassa knivar. Det är en rolig och billig aktivitet då endast tidningspapper, tapetklister och vatten används. Barnen lär sig bland annat språk, naturvetenskap och hur en process kan gå till.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).

Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Lera  

Vi fick också känna på, smaka på och till och med gå på olika typer av leror. Det va en härlig känsla att få knåda och känna de olika lerorna mellan fingrarna. Lera i barngruppen är ett utmärkt sätt för barnen att skapa med, knåda, skapa figurer, rulla leran, känna den sköna känslan av len och mjuk lera mellan fingrarna. I lera kan barnen skapa vad som helst det är bara fantasin som sätter gränser.

Här ses olika typer av leror, den vänstra bilden är processad och den högra bilden där vi går på leran, är leran helt naturlig.






Vi fick olika instruktioner av Mats om vad vi skulle gör av de lerorna på den övre bilden. 
Först skulle vi(fyra studenter) klämma ihop leran så hårt vi kunde och sen sätta ett par ögon på den formen, efter det skapade vi långa former, krokiga former, korta former som vi sen skulle sätta ihop i en så lång form som möjligt. Resultatet kan ses nedan på bilderna. 

Den högra bilden är en glad form, vi skapade glada och arga former.


Lera är ett bra sätt att använda i barngruppen, barnen lär sig språk naturvetenskap, matematik, form, vi kan ställa frågor om de olika formerna tillsammans med barnen. "Vad finns det för korta, långa, krokiga och runda föremål. Vad består leran av? Var kommer leran ifrån, varför har leran olika färg.

Dagen avslutades med att skapa en färgcirkel i lera utifrån de fyra grundfärgerna: gult, rött, blått och grönt  utifrån en färgcirkel. Det va inte helt lätt att få till färgerna men roligt att knåda och se färgerna växa fram.






Referns

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Mats Andersson Workshop Bild 1 och 2 16 januari 2015 & 27 februari 2015 Borås Högskola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar