onsdag 18 februari 2015

Musik workshop

Vet inte vad jag förväntade mig av denna workshopen, min egen erfarenhet av musik i skolan är inte så positiv, så det var med skräckblandad förtjusning jag gick in på workshopen. Jag kan lugnt säga att det är en av de roligaste workshoparna jag varit på. Karin Lindahl som var vår lärare var fantastisk. Jag  fick ta del av många nya saker som blev positiva och roliga erfarenheter. Hon berättade för oss att pulsen är musikens hjärtslag och att rytmen är det vi sjunger. Vi fick gå, dansa, sjunga och röra oss i takt med musiken och känna pulsen slå. En härlig känsla tycker jag och det tror jag barnen också skulle tycka. I förskolan kan vi vi spela olika sorters musik som barnen får röra sig i takt till, känna på vad takt är och lära sig vad takt är.Karin introducerade en lek för oss som jag absolut kommer att använda mig av i förskolan.Leken innebär att  Barnen  trummar takt på varandra med sina händer, till exempel tre barn sitter i rad, ett barn börjar med att försiktigt trumma takten på ryggen på ett barn framför sig, det barnet känner in takten och gör likadant på barnet framför sig.



En annan övning/lek vi fick göra var att rita eller skriva  på ett papper vad vi känner när vi lyssnar på musik, jag valde att både rita och skriva. Bilden symboliserar kärlek, glädje och harmoni.
Det är en övning barnen i förskolan kan göra, måla hur de känner och vad de tänker till olika sorters musik, känner de någon skillnad i kroppen om det spelas lugn musik, glad popmusik, sorgsen musik?

Karin Lindahl vår rytmikpedagog visade oss vad man kan göra med ett större tygstycke, hon la ut ett stort blått tyg på golvet som alla studenter fick hålla i och lade en plastbåt i mitten och så sjöng vi sånger om en liten båt(en kulen natt, en liten båt med mera) samtidigt som vi gjorde rörelser med tyget, så båten hoppade och förflyttades till olika platser på tyget. Mycket roligt lek för barnen tror jag. Man kan såklart använda sig av andra färger på tyget till exempel grön om man vill ha en skog istället.



I de olika övningarna jag berättat om här ovanför lär sig barnen att samarbeta, motorik, rumsuppfattning, sinnen(vad vi hör, vad vi känner), rytm, puls, begrepp, språk och  koordination.

Riddersporre & Söderman 2012, s.72 skriver i musikvetenskap för förskolan att det finns olika betydelser av musikalisk kunskap till exempel emotionell kunskap som innebär att bemöta världen genom musik, vad upplever barnet när det lyssnar på lugn musik, fartfylld musik, sorglig eller glad musik. Kan barnet bearbeta en del av sina  känslor genom musiken.


I förskolan kan vi använda oss av olika instrument när vi dansar eller sjunger. Vi fick prova på att använda oss av olika material som musikägg och färgglada rytmiksjalar som vi rörde i takt med musiken och sången. Roliga material som kan användas med både små och stora barn i förskolan. Att använda kroppen som uttrycksmedel är ett bra och roligt sätt för barnen att lära känna sin kropp på.
Jag ser flera möjligheter hur jag kan använda mig av musik i förskolan till exempel att barnen använder sina kroppar och händer när de gör rörelser till sång, musik och dans, göra egna musikägg av toalettrullar som de kan skaka takten med.


musikägg


Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).

 Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Karin Lindahl Workshop Borås Högskola 10 februari 2015 

Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur


Kursmål: redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.

självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar