måndag 2 februari 2015

Alingsås museum

Vi studenter har fått i uppdrag av skolan att besöka olika museer och se vad de har att erbjuda barnen i förskolan. Och hur jag som förskollärare kan använda mig av det jag ser och upplever på museerna  i barngruppen.

Alingsås museum är ett historiskt museum och en del av Alingsås kulturhus. Det finns en tanke med hur utställningarna skapas och det är att vi som besökare som kan samverka och förändra det som finns i utställningen till exempel genom foton, ord och rörliga bilder. Det finns en ordvägg med tillhörande ord som vi besökare kan skriva något på. Det finns även flera tv-apparater med intervjuer från lokala företagare, kändisar och andra som delar med sig av sina tankar om det som de brinner för.


Utställningarna är till för alla åldrar, men är mest anpassade för barnfamiljer och barn i förskolan och skolan.I museet finns det en hel som kan inspirera till kreativitet, lärande och lek, bland annat finns det en fotostudio, gunga i taket, klossar, gunghäst, pysselverkstad med mera.Det finns möjlighet till dans, sång och titta på film. Barnen får skapa fritt, de tränar sin finmotorik, språket, matematik, former och teknik på ett lustfyllt sätt. Det finns något för alla barn som de kan inspireras och utvecklas av. Nedan kan du se bilder hur det ser ut på Alingsås museum.





Förskolan ska ströva efter att varje barn utvecklar sin nyfikenhet och sin lust samt förmåga att leka och lära(Läroplanen för förskolan 98, rev 2010, s.9).


Det finns också en modelljärnväg där barnen får vara med och skapa egna saker till järnvägen med olika material och med hjälp av en 3D skrivare. Genom detta lär sig barnen teknik, språk, matematik och naturvetenskap på ett lustfyllt sätt. Att få skapa på sitt eget sätt och sina egna idéer tror jag är ett bra sätt att lära och utvecklas på. Det finns inget som är rätt eller fel, det ska vara roligt, lustfyllt och inspirerande att lära.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar. Och utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap(Läroplanen för förskolan 98, rev 2010, s.10).



Det finns som sagt mycket för barn och unga på Alingsås museum, Till exempel kan barnen prova kläder från 1700-talet.De kan ge upphov till spännande samtal med barnen hur det såg ut förr, vad man hade på sig, hur man levde och vad man åt på den tiden. Det blir spännande och intressant och barnen får erfarenhet från hur det var att leva förr i tiden.


Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
 
Vill du läsa mer om Alingsås museum, titta här: http://www.alingsaskulturhus.se/museet/om-alingsas-museum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar