fredag 6 mars 2015

Konstmuseet i Borås


När jag besökte konstmuseet i Borås upplevde jag att de tavlorna som ställdes ut då  inte var riktat mot barn, de var övervägande tragiska och hemska motiv på tavlorna tyckte jag, jag blev illa berörd när jag såg tavlorna så jag skulle inte välja att ta med mig en barngrupp dit.Det fanns en och annan tavla som kanske skulle vara tilltalande för barnen, men inte tillräckligt för att vara värt ett besök.  Det som var positivt och inriktat för barn var en avdelning som heter Underground där det finns en skaparverkstad med olika material och färger som barnen kan sätta sig ner och måla sina upplevelser på papper. Men för att ta sig dit, fick jag gå en trappa ner och man måste passera  flera av de hemska tavlorna, så det känns som sagt inte bra att göra det. Tror att det smittar av sig också om jag känner att det inte är bra så känner barnen det också.


Galleri Underground

 

Textilmuseet i Borås

Vi studenter tillbringade en heldag på textilmuseet. Karin Olsson Lindström som arbetar som museipedagog visade oss runt på museet. Karin pratade om återvinning och hur viktigt det är, vi fick också besöka en avdelning med återvunnen konst




En klänning gjord av återvunnet material



Textilmuseet är barnanpassat och de arbetar med att ha barnen i åtanke när de gör om i museet. Kreationerna sitter lågt ner och de är inte innanför något glas, så barnen har lätt att se och även känna på sakerna, vilket var tillåtet på museet.
Men det finns en avdelning där man inte får röra sakerna, men som jag tror är jätteroligt för barnen ändå att gå in och kika på, där finns flera härliga och färgglada föremål som stod på golvet, hängde på väggarna och i taket. En cool effekt jag tror barnen hade uppskattat är alla fina skuggor som blev från de olika föremålen. Ett bra tillfälle att samtala med barnen om skuggor, vad det är och hur det blir skuggor till exempel.

Här ser vi tydligt skuggeffekten.


Vacker konst!



Karin pratade en del om återvinning som jag nämnde tidigare och dagen avslutades med att vi fick göra ett djur i återvunnet material. Karin hade lagt upp knappar, dragkedjor, slipsar, pärlor, tygbitar och massor med annat återvunnet material på ett bord som vi fick använda oss av.
Jag tillverkade en mask(!)

Mitt djur i återvunnet material. Jag har använt en slips som jag fyllt med tyg och knappar som ögon och virat garn runt hela djuret. Tungan består av återvunnet tyg.

Att skapa i återvunnet material är en jättebra och billig aktivitet vi kan göra med barnen i förskolan. Barnen kan ta med sig återbruk hemifrån som de vill skapa med eller så kan vi gå till skogen och hitta material där. Förskolan kan också samla återvunnet material som barnen kan ta del av.  Vi som pedagoger kan berätta för barnen varför det är viktigt med återvinning och hur det påverkar vår natur och miljö.

Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap (Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).

Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket






Här kan du läsa mer om Borås textilmuseum:
http://textilmuseet.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar