fredag 6 mars 2015

Kommunikation, specialpedagogik

Vi har varit på en kombinerad föreläsning och workshop med Camilla Carlsson.
Hon säger att alla kan kommunicera, men alla kan inte tala verbalt. Och för dem som inte kan kommunicera verbalt, har hörselnedsättning eller har svenska som andra språk finns det olika hjälpmedel att ta till, till exempel AKK(Alternativ och Kompletterande Kommunikation), GAKK(Grafisk Alternativ och kompletterande kommunikation) och tecken.
På workshopen fick vi prova på att träna oss i att göra olika tecken och lära känna Babblarna. Det var spännande och intressant att få prova på det.Jag vill gärna använda mig av tecken i förskolan när jag börjar arbeta. På min vfu använder pedagogerna ofta tecken och rörelser i sångsamlingar och matramsor till exempel, det är mycket uppskattat av barnen och alla kan göra det. Babblarna består av ett färgglatt gäng som finns som leksaker, böcker, spel med inriktning på språk och tecken. Det är ett bra hjälpmedel vid språk och talträning. Finns även som app.Jag tycker att Babblarna är ett roligt sätt att arbeta med i förskolan, och ett roligt och bra sätt för barnen att lära sig språk och tecken, de är färgglada, lättsamma och roliga och det tilltalar barnen i förskolan tror jag.
Camilla sa också att det är viktigt som pedagog att vara uppmärksam på om ett barn inte förstår eller kan kommunicera, det är bra för barnet att vi upptäcker det så tidigt som möjligt för att kunna hjälpa dem och ge barnen de bästa förutsättningarna vi kan.

 Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter och därmed får möjlighet att påverka sin situation(Lpfö 98 rev. 2010, s. 12).




En bok med Babblarna och memory.

Så här kan en sida se ut i Babblarnas bok


Vill du läsa mer om Babblarna, finns det här: http://www.babblarna.se/om-babblarna/#

Referens

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket

Camilla Carlsson workshop/föreläsning Borås Högskola 23 februari 2015

Kursmål:  redogöra för och kritiskt granska olika metoder för att på ett tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar