Vi hade en föreläsning/workshop med Carina Mattson i matematik om hur vi kan använda oss av matematik i förskolan. Jag tycker att vi fick många bra och framförallt enkla tips och ideèr hur vi kan användas oss av matematik tillsammans med barnen. Ett av många tips jag tar med mig från Carinas workshop är en bra aktivitet man kan göra när barnen klär på och av sig, där finns finns en hel del lärandesituationer, till exempel para ihop vantarna, sortera kläderna efter storlek och färg, jämföra storleken på varandras stövlar, vilken stövel är längst/kortast, räkna knappar på kläderna, titta i en spegel och upptäcka kroppens symmetri, barnen hjälper varandra att klä på sig, de tränar då på att samarbeta.
En annan bra aktivitet Carina nämnde är när barnen är i skogen: använd en halsduk med många färger på(eller något annat som har samma syfte) lägg ut den på marken i skogen och be barnen samla ihop de föremål de kan hitta som matchar färgerna på halsduken, när barnen är klara tittar pedagogen och barnen på vad de fått ihop, de kan räkna hur många föremål de hittat tillsammans och räkna hur många föremål de har i varje färg och se vilken färg det finns mest och minst av. Kan barnen para ihop några av föremålen de hittat, är det något föremål som är längre eller kortare. För att utveckla aktiviteten ännu mer kan barnen lägga det minsta föremålet framför det största föremålet, det runda föremålet bredvid det smalaste föremålet eller det gröna föremålet på det röda och så vidare. I de här aktiviteterna lär sig barnen ett till ett principen, storlek, färger och öva sig i motoriska färdigheter.
Jag är glad och tacksam att jag fått lära mig att matematik är enkelt, det behöver inte vara svårt, tråkigt och jobbigt, utan det kan vara roligt, inspirerande och lätt också.
I förskolan finns det många möjligheter till att träna matematik, till exempel i samlingen, hur många barn är det här i dag, hur många är brunhåriga/rödhåriga eller ljushåriga? Hur många barn har mönstrade strumpor, tröjor, är det någon som har samma färg på sina byxor, vem är längst/kortast av barnen. och så vidare. Det behövs inte heller specifika material eller att man behöver ta fram något, utan vi har allt vi behöver runt omkring oss för att lära och ha roligt med matematik.
Enligt Persson & Wiklund 2008, s. 11 Är det viktigt att barnen får erfarenhet av matematikens funktion, hur de kan använda matematik i sin omgivning, barnen ska få tillfällen där de får möjligheter till samarbete och problemlösning och det kan göras genom att barnen får sortera olika saker som finns i vardagen, jämföra saker med varandra och på så sätt kan vi pedagoger få insikt om barnens kompetens i matematik. När barnen får erfarenhet av matematik i vardagen förstår de att matematik är inte bara något de lär sig i skolan utan blir införstådda med att de har matematik runt omkring sig hela tiden.
" Barn leker inte för att lära, men lär genom leken"
Carina Mattson.
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).
Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp(Lpfö 98 rev. 2010, s. 10).
Referens:
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.]
(2010). Stockholm: Skolverket
Carina Mattson workshop Borås Högskola 13 mars 2015
Persson, Annika & Wiklund, Lena (2008). Hur långt är ett äppelskal?: tematiskt arbete i förskoleklass. 1. uppl. Stockholm: Liber
Kursmål: förhålla sig kritisk till olika teorier och metoder för språkliga och matematiska lärprocesser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar