Navet
Navet i Borås är ett Science Center dit både barn och vuxna är välkomna för att kunna lära mer om
teknik, matematik, människan, hållbar utveckling med mera på ett roligt och kreativt sätt.
Navet består av flera olika avdelningar, till exempel vatten, mekano, ljud, ljus, människan, geometri, återvinning med mera.
Här får barnen möjlighet att prova på och utforska och göra experiment. På bilderna ovan syns olika former som kan inspirera barnen till att göra egna geometriska former. På den understa bilden finns olika produkter som är ekologiska, stödjer miljön, människorna och djuren. Intressant och lärorikt för barnen att förstå att det finns viss mat som är bättre för oss och varför den är bättre för oss och miljön i det långa loppet.
Vi fick ta del av både en föreläsning och workshop som handlar om hållbar utveckling, vad vi kan undvika för att våran jord ska hålla så länge som möjligt, till exempel när vi handlar, att vi handlar på ett kritiskt sätt, köpa refill till tvålen, ej köpa dubbelförpackningar och att inte köpa plast som inte har någon märkning till exempel nappflaskor, de kan avge gifter när de upphettas.
På workshopen fick vi sitta i små grupper och diskutera/skriva ner de olika material vi stött på under rundvandringen på Navet och hur vi på olika sätt kan användas oss av det vi sett på rundvandringen i förskolan. Nedan kan du se vad vår grupp kom fram till.
Vi fick också prova på att använda oss av att göra ett föremål av återbrukat papper och plast, det ena föremålet skulle bestå av återbrukad plast och det andra av återbrukat papper. Vi valde att göra en väska i plast och en låda i kartong där man till exempel kan lägga papper som ska återbrukas.
![]() |
Vi klippte remsor av plasten, virkade och flätade dem och satte ihop till en väska/kasse. |
Den fina returlådan! |
Härligt att se färgen sprida sig och barnen skulle säkert uppskatta att få köra ner fingrarna i färgen och skapa till exempel mönster. |
Här har Anna Gunnarsson hällt på en färg åt gången och låtit det rinna. Väldigt effektfullt och roligt. |
Andra besöket på Navet
På vårt andra besök på navet fick vi bland annat prova att göra experiment med "fissaft" (bestående av rödkål och vatten) rapsolja och bikarbonat. På första bilden nedan kan man se effekten av blandningen, det blir som lavalampa effekt = många bubblor som åker upp och ner. På de två andra bilderna har vi använt vatten, bikarbonat, citronsyra och fissaft. "Fissaften" är sur och bikarbonaten är basisk, så när de mixas så blir det neutralt och en kemisk reaktion startas och bubblorna släpper ut koldioxid.
Att få prova på att göra experiment som dessa tror jag är väldigt spännande, lärorikt och roligt för förskolebarnen. Tänk vad roligt att få hälla i olika ingredienser i preformrör och se hur det ändrar färg eller börjar bubbla. Barnen lär sig begrepp, matematik, hur mycket av varje ingrediens som ska tillföras för att få effekt, kunskap om kemi och hur det funkar. Anna Gunnarsson vår lärare visade också vad roligt vi kan ha med flaskfärger. Klä in en mjölkförpackning med papper, klipp av toppen. Anna hällde upp färg i mindre pappersmuggar för att det skulle vara lättare att hälla ur, då flaskorna är stora och tunga. Blir ju lättare för barnen också att dela upp färgerna i små bägare, så det inte blir för tungt för dem att hålla och inte all färg kommer på en gång. Häll sen en färg i taget och låt det rinna ner. När man hällt över all färg man vill använda kan man dra med fingrarna eller en pensel i färgen som runnit ut och skapa mönster. Barnen kan lägga sin händer i färgen och göra handavtryck. Färgerna som blir kvar i burkarna kan blandas med varandra för att se vilka nya färger som kan bildas. Barnen lär sig färglära, hur färger blandas för att skapa nya färger och kreativitet. |